Vad händer om min ESTA går ut när jag är i USA?

Din ESTA behöver bara vara giltig vid inresa till USA. Om giltighetstiden för din ESTA löper ut medan du fortfarande är i USA är detta vanligtvis inget problem.

ESTA behöver endast ansöka vid inresa

Använd helt enkelt din ESTA för inträde. Så om ditt ESTA-godkännande löper ut efter din ankomst till USA behöver detta inte nödvändigtvis utgöra ett problem för resenären.

Kom ihåg att du måste använda ESTA, även om du kommer från ett grannland

Du kan dock fortfarande behöva använda din ESTA om du reser fram och tillbaka mellan USA och tredjeländer under din resa. Så om du planerar att besöka t.ex. Kanada eller Mexiko på din resa rekommenderar vi att du antingen ansöker om ESTA innan avresan, eller förnyar din ESTA så snart den löper ut.

Överskrid inte 90-dagarsgränsen

Även om du får stanna i USA med ett utgånget ESTA-godkännande är det viktigt att du inte överskrider 90-dagarsgränsen för att vistas i USA. Om du överskrider den tilldelade vistelsen kan du i framtiden få problem med att ta dig in i såväl USA som andra länder.

Om du inte kan lämna USA inom 90 dagar kan du begära dispens

Om du inte kan lämna USA i tid på grund av en nödsituation kan du begära ett undantag genom att kontakta United States Citizenship and Immigration Services (USCIS). Detta är dock endast ett alternativ i speciella fall, och är inte ett alternativ om du bara vill förlänga din vistelse för att tillbringa mer tid i USA.

Kom ihåg att du enkelt kan förnya ditt ESTA-godkännande innan det löper ut

Kom ihåg att du enkelt kan välja att förnya ditt ESTA-godkännande innan det löper ut. I så fall kommer ditt gamla ESTA-godkännande automatiskt att skrivas över. Om du vill resa till USA och samtidigt kunna resa fritt till och från grannländerna medan du är borta, så kan detta vara den bästa lösningen.