Välkommen till Svenska Stråklärarförbundets hemsida. Här kan du hitta information om vårt förbund, kommande kurser och andra arrangemang. Här finns en sida med länkar till allt möjligt intressant för dig som stråklärare eller stråkmusiker. Du kan också bli medlem hos oss – välkommen!

Konserter med Skallsjö Sommarorkester

Skallsjö Sommarorkester bjuder in dig till sommarkonserterna ”Trevligt att stråkas”!

12 augusti 19.00, Skallsjö Kyrka
13 augusti 19.00, Vänersborgs kyrka
14 augusti 19.00, Styrsö kyrka
15 augusti 19.00, Släps kyrka
16 augusti 18.00, Vadstena klosterkyrka

hemsidan finns mer information om årets projekt samt video och bilder från tidigare år.

FolkUngar

Studieförbundet Bilda Gävle/Dala jobbar med ett projekt som heter FolkUngar. Det finansieras av arvsfonderna och syftar till att ge barn ett lustfyllt möte med folkmusik och musicerande.

FolkUngarstämman går av stapeln 8 augusti på Stenegård i Järvsö. Stämman startar med ett rekordförsök i hoppsasteg 13.00 från Stationen i Järvsö till Stenegård! På kvällen blir det galakonsert med barn och ungdomar från de två lägren som anordnas; FolkUngar sommar och FolkUngar Summer Camp. Vid konserten medverkar också artister som Draupner, Lena Jonsson och Brittany Haas samt Folk All-In-Band.

Ett nothäfte med alla arrangemang och en CD där lärarteamet spelar har nyss kommit ut. Mer info om projektet hittar du på www.folkungar.se

Nationell strategi för kulturskolorna på gång?

Vid ett regeringssammanträde den 30 april beslutades att en särskild utredare ska ta fram förslag till en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan och lämna förslag på hur staten kan bidra till att göra dessa mer tillgängliga och jämlika.
Utredaren ska bl a kartlägga och beskriva verksamheten och identifiera hinder för elever att delta i verksamheten utifrån avgifter, utbud, köer, socioekonomisk bakgrund, kön etc.
Utredaren ska också föreslå åtgärder för hur försörjning av lärare som ska undervisa i kulturskolan kan säkras i framtiden och lämna förslag till en nationell strategi för samordning och uppföljning av kulturskolan samt bedöma för- och nackdelarna med att författningsreglera kommunernas ansvar för verksamheten.

Uppdraget ska redovisas senast 30 september 2016. Läs hela kommunikén HÄR.

Kvinnliga tonsättare

Nyfiken på musik av kvinnliga tonsättare från olika epoker? Då har du mycket spännande att upptäcka på den amerikanska hemsidan hildegard.com
Kolla också in det tyska förlaget Furore här. Där finns också intressant musik att botanisera bland!
Även det tyska förlaget Eres Edition med webshoppen Notenpost har massor av musik att välja bland – både av kvinnor och män… Om du klickar här kommer du direkt till sidan med de kvinnliga tonsättarna.

ESTA-konferens i Holland

Ett stort tack till ESTA Nederland för härliga dagar i Middelburg! Årets ESTA-konferens 22-26 maj var full av intressanta möten med ca 200 kollegor från hela Europa, spännande workshops och fantastiska konserter! Stråklärarförbundets ordförande Päivikki Wirkkala-Malmqvist, vice ordförande Petra Hellquist, ledamot Stefan Waldemarson och sekreterare Monika Jonasson deltog i konferensen och kommer att presentera sina upplevelser i kommande nummer av ESTA News.

ESTA-konferensen 2016 går av stapeln 26-30 april i Ljubljana. Bokningssidan är öppen från 16 november. Läs mer om konferensen i inbjudan här: ESTA2016Ljubliana

Grattis, Johann Sebastian Bach 330 år!

Lördag 21 mars 2015 – Johann Sebastian Bachs 330:e födelsedag! Den firades genom att musiker världen över bjöd på musik i tunnelbanan, på torg och överallt där människor samlas! Rörelsen startades av cellisten Dale Henderson för att skapa intresse kring den klassiska musiken. 129 städer i 39 länder deltar – än så länge… Här nedan ser du bilder från vårt firande på T-banestation Stadion (uppgång Stadion) i Stockholm – ett uppskattat inslag i tunnelbanemiljön!

Bach in the subways 1Bach in the subways 2

 

 

 

 

 

 

Bach in the subways 3

 

 

 

 

 

Music World News eBulletin

Music World News The International Music Council ger varannan vecka ut ett nyhetsbrev – Music World News eBulletin. Där kan du läsa nyheter inom musikområdet från hela världen. Nyhetsbrevet är gratis och mailas ut till prenumeranter i 70 länder på 5 kontinenter.

Här kan du prenumerera på nyhetsbrevet och läsa mer om International Music Council.

Här kan du läsa senaste utgåvan av nyhetsbrevet.